Rynkeby cyklister

”Vi cyklar för att bevara Jennifers minne”

Dela på Facebook Dela på Twitter

Barncancerdrabbade familjen Olsson laddar för att cykla till Paris tillsammans med Team Rynkeby till stöd för kampen mot sjukdomen. Team Rynkeby har på femton år växt från att 11 danska cyklister till att hela 1 600 cyklister från hela Norden trampar mot den franska huvudstaden.

Team Rynkeby Kristianstad är ett nytt tillskott bland de svenska lagen. När de rullar in mot Eiffeltornet i början av juli, sker det för första gången.

– För oss är det en helande resa för att bevara Jennifers minne – hon är med oss hela vägen, säger Fredrik Olsson.

Det är sju år sedan han och Jeanette Olsson satt hos dottern Jennifer på sjukhuset, natten då hon dog. Jennifer påbörjade behandling mot AML (akut myeloisk leukemi) på sin femårsdag, och avled tio år senare i sviter av behandlingen.

– Jennifer hade lurat döden flera gånger, men till slut orkade inte kroppen längre, säger han.

Vid den tiden var Fredrik engagerad i Barncancerfonden Södra, men avsade sig sitt uppdrag. Det blev för mycket. Tanken på att cykla med Team Rynkeby har långsamt växt sig stark, och när både Fredrik och Jeanette blev antagna i augusti 2015 bestämde de sig.

I Kristianstadslaget finns 24 cyklister varav 13 stycken med personlig erfarenhet av barncancer och redan i januari hade medlemmarna 700 000 kronor på Rynkeby-kontot. Målet är 1 miljon kronor för varje lag. Insamlingarna sker genom företagssponsring och olika evenemang och insamlingar, i bössor och via mobila betallösningar.

Team Rynkeby har sedan starten 2002 gått från ett spontant initiativ från ett danskt företag, till att bli ett jätteprojekt som samlat in nästan 180 miljoner kronor till cancersjuka barn i Norden. 1 600 personer från de nordiska länderna är anmälda till att cykla till Paris sommaren 2016.

För Fredrik och Jeanette innebär sommarens cykling ett återbesök i Paris. De åkte dit flera gånger med Jennifer och Barncancerfonden Södra, för att titta på Eiffeltornet och gå på Eurodisney.

– Jag kommer att tjuta som bara den då vi cyklar in i Paris, men jag tänker att detta gör vi för Jennifer, och då är det inga problem, säger Fredrik Olsson.

 

Stöd Barncancerfondens arbete för att fler barn ska överleva.

Bli Barnsupporter i dag – ditt bidrag gör skillnad.

Dela på Facebook Dela på Twitter