Stina 2

Stina blev mamma – trots läkarnas tuffa dom

Dela på Facebook Dela på Twitter

Cancerbehandlingen hade kunnat göra henne steril – och Stina Bergqvist blev avrådd att skaffa barn.
Nu har hon två pojkar; 3,5 och knappt ett år gamla.
– Jag blev gravid nästan på en gång, säger Stina.

Bli Barnsupporter redan i dag

Ewings sarkom är en elakartad tumör som kan finnas både i och utanför skelettet. Stina Bergqvist, 32, fick diagnosen 1990 och var färdigbehandlad sensommaren 1991. I samband med cancerbehandlingen fick hon medicin som påverkar hjärtat och hon blev avrådd från att skaffa barn och hålla på med tyngdlyftning.
– Det sistnämnda var inte så svårt att avstå ifrån och jag fick ändå känna på värkar när Terje kom till världen, så jag har inte missat det, säger hon.

Terje, som nu är tre och ett halvt, är sedan knappt ett år tillbaka storebror till Maxime. Att Stina skulle kunna få barn var inte helt säkert. Ingen visste om hennes fertilitet minskat eller helt försvunnit på grund av cytostatikabehandlingen hon fick som barn.
– Jag och Johan beslöt oss för att försöka, går det så går det, liksom. Och jag blev gravid nästan på en gång. Så jag slapp oroa mig för det, säger Stina.

Stina har bara ett ben, men trots det klarar hon av alla vardagliga föräldrasysslor.
– I trappan sätter jag mig ned, har barnet i famnen, och hasar mig upp för trappstegen. Vagnen har jag lärt mig köra, sedan kopplar jag fast det här bältet i nedförsbackar så att den inte åker ifrån mig, säger Stina, som nu har börjat jobba igen efter mammaledigheten.
Hon jobbar som specialistsjuksköterska för barn och ungdomar i Stockholmsförorten Handen.
– Att jag valde att utbilda mig till sjuksköterska beror mycket på att jag trivdes på sjukhuset, mitt i allt elände. Personalen på sjukhuset var fantastisk och gjorde mycket fint för mig och min familj. Nu vill jag ge lika mycket tillbaka, säger hon.

Bli Barnsupporter redan i dag

Dela på Facebook Dela på Twitter