Saga2

”Läkaren sa att det växer något i benet”

Dela på Facebook Dela på Twitter

Det var några timmar kvar till skolbalen. Då stod Saga Lundin hemma i badrummet och grät när hon rakade av sig sitt långa hår.
– Jag har fått mogna mycket fortare än andra tonåringar i min ålder. I dag har jag mycket bättre självkänsla, säger Saga, 16 år, som har cancerdiagnosen osteosarkom.

Saga Lundin hade känt värk i sitt ben under några månaders tid. Hon besökte våren 2016 flera läkare för att ta reda på vad det var för fel. Svaret blev att hon hade en muskelinflammation.  När smärtan var så stark att hon inte kunde sitta ner i skolbänken gjorde läkarna till slut en röntgen.
– När vi väl var på sjukhuset och skulle gå igenom röntgenbilderna drog läkaren ut på beskedet. Han sa ”det växer något”.

Saga fick veta att hon hade osteosarkom – vilket kom som en stor chock. Efter beskedet har hon fått ompröva en stor del av sitt liv. Från att ha varit en tonåring med en negativ självbild har hon tvingats växa som person.

– Innan jag blev sjuk var allt fel på mig. Jag hade stor näsa och kände mig ful. I dag känns det som jag har blivit en annan människa.

Hon har också lärt sig att vara i nuet genom sjukdomen. När hon har fått minsta lilla kraft under behandlingarna har hon tagit tillvara på den.

– På sjukhuset i somras tejpade vi fast droppställningen vid rullstolen och var ute och jagade Pokémon. Jag skrek till mamma, höger, höger, vänster!

Då det var dags för skolbal tvekade hon inte att gå dit – trots att hon bara några timmar tidigare hade rakat av sig sitt hår som hade blivit glest av cytostatikan. Men hon har dagar då ångesten är påtaglig och rädslan för döden är stor. När hon fick besked om att hon skulle amputera det ena benet ville hon ge upp. Läkarna ändrade sig senare om amputationen, men det var inte långt till nästa nederlag. Tumören i ryggraden gick inte att operera bort.

– Då är det minichanser till att kunna bli frisk.

Nu har hon i stället genomgått en behandling med strålning och väntar på röntgenbesked. Under tiden försöker Saga att leva som en vanlig tonåring. Vännerna betyder mycket för henne. Och hon har en ”bucketlist” med allt som hon vill uppleva, åka till Island, tatuera sig, surfa, resa till Thailand och flyga luftballong.

Till andra vill hon säga:

– Åk inte bara till jobbet för att skaffa pengar. Tänk att den här måndagen är så himla bra för jag lever. Vi kan bli överkörda när som helst och vi kan inte ta något för givet. Jag förstod inte det innan cancern. Om jag är tacksam över något är det att jag har lärt mig saker om livet.

 

FAKTA

Namn: Saga Kiwi Lundin. Namnet Kiwi la Saga till i folkbokföringen eftersom hon tyckte att hon såg ut som en kiwi då hon hade små fjun på huvudet under cytostatikabehandlingen.

Ålder: 16 år.

Bor: Hos mamma i Björklinge och pappa i Uppsala.

Gör: Bloggar på nouw.com/sagalundin.

Diagnos: Osteosarkom, skelettcancer.

Behandlingen: 17 behandlingar med cytostatika mellan april och november 2016. Strålning under 7 veckors tid mellan december och januari.

 

Bli Barnsupporter redan idag – ditt bidrag gör skillnad

 

Dela på Facebook Dela på Twitter